Aspartam - slatki otrov

Nekoć davno, Pentagon je uvrstio Aspartam na listu biokemijskih ratnih sredstava. Danas je sastavni dio suvremene dijete. Prodavan pod imenima kao što su NutraSweet i Canderel, Aspartam se može pronaći u više od 5 000 vrsta proizvoda, uključujući gazirana pića, žvakaće gume, zaslađivače u obliku tableta, dijetne i dijabetičke proizvode, žitarice, pekmez, slatkiše, vitamine te lijekove dostupne sa ili bez recepta. To znači da postoji velika vjerojatnost da vi i vaša obitelj pripadate dvotrećinskoj većini odrasle populacije i 40% djece koja redovito konzumiraju ovaj umjetni zaslađivač.

Naime, prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam (E-951) naime sadrži 10% metanola, koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice, jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu.
U aspartamu isto tako nalazi se i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji sa aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do centralnog nervnog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje.
Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, alchajmerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10% smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20%. 

Pogrešno je također i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine (light proizvodi, proizvodi bez šećera i sl.). Usprkos tome, da je riječ o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja, između ostalog, regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980. sa istovremenom pojavom „dijetetskih“ proizvoda sa aspartamom.
London Evening Standard 2005.g. izvještava o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam.
Istraživanja iz 1994.na Harvardu su dijetne napitke povezala sa lomovima kostiju kod četrnaestogodišnjih djevojčica. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: „Aspartam ima previše štetnog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom popisu!“

Količina metanola u tijelu ne bi trebala prelaziti 7,8mg na dan. Jedna litra pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Tonik, Ledeni čajevi, napitci za dijabetičare, Inka - popis je predug, sadrži oko 56mg metanola. No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studije, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija. 90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.

Aspartam nalazimo u gotovo svim proizvodima sa natpisom „bez šećera“, prije svega u light osvježavajućim pićima pa i u žvakaćim gumama, (fenilalanin), dijetetskih napicima, lakim jogurtima, slatkišima, žvakačim gumama, bombonima za osvježavanje daha (tic-tac) i dr..

SIMPTOMI:
Među 90 različitih dokumentiranih simptoma uzrokovanih aspartamom su: glavobolje i migrene, kod manje djece odmah po uzimanju u hrani ako je u većoj dozi izaziva povraćanje i mućnine, vrtoglavica, gubitak svesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor,razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće sa vidom, gubitak sluha, otežano disanje,napadi panike, poremećaji govora, gubitak čula ukusa, zujanje u ušima,gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima.

Znanstvenici koji su proučavali neželjena djelovanja aspartama utvrđuju da unošenje tog sredstva može izazvati, potaknuti ili pogoršati kronične bolesti, kao što su: tumor na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom kroničnog umora,Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novorođenčadi, bol u mišićima i dijabetes – a ima ga u svim proizvodima za dijabetičare.

Monsantova licenca za aspartam uskoro ističe, što znači da će spomenuti umjetni zaslađivač biti još šire zastupljen u namirnicama. Inače Monsanto je već patentirao novi proizvod - Neotame, koji je desetostruko jači od aspartama i naravno, još škodljiviji.

Saharin: 200 do 700 puta slađi od šećera i koristi se od 1970. Otkriven je kad je laboratorijski tehničar prosuo materijal po ruci i poslije za vrijeme večere slučajno osjetio sladak okus. Današnje komercijalno ime mu je Sweet'n'Low. Kod nas i u Europi to je Natren.

Aspartam: 160 do 200 puta slađi od šećera, koristi se od 1981. pod imenom Equal i NutraSweet. I aspartam je slučajno otkriven tijekom pokusa u razvoju lijekova za čir na želucu, a znanstvenik koji je radio na njemu slučajno je liznuo prst. Kod nas je Podravka proizvodila zaslađivač pod istim imenom.

Acesulfam: 200 puta slađi od šećera, koristi se od 1988. pod nazivom Sunette i Sweet One. Također je otkriven slučajno kad je znanstvenik liznuo prst da okrene stranicu knjige.

Sucralose: 600 puta slađi od šećera, koristi se od 1998 pod imenom Splenda. Otkriven je pri testiranju nekih šećera kao intermedijarnih molekula u nekim kemijskim reakcijama, a strani student koje radio na projektu krivo je razumio instrukciju «test» s riječi «taste», to jest testirati s riječi probati.

Neotame: 7000 do 13000 puta slađi od šećera, kao aspartame sadržava fenilalanin, aminokiselinu koja predstavlja opasnost za zdravlje kod ljudi koji boluju od fenilketonurije.

Ciklamat: 30 puta je slađi od šećera. Otkriven je 1940. također slučajno kada je laboratorijski tehničar koji je radio na lijeku za sniženje temperature odložio cigaretu na radni stol. Kada ju je ponovo stavio u usta bila je slatka od praha sa stola. Ciklamat se koristio sve do 1969. kada je jedna studija upozorila na povezanost ciklamata i raka bubrega kod štakora. U stvari i glavnina današnje brige o štetnosti zaslađivača potječe iz tog vremena i te studije. Iako poslije ni jedna studija nije potvrdila te rezultate ciklamat u Americi nije rehabilitiran. Velik broj znanstvenika smatra da se ciklamat ponaša i ima okus kao šećer više nego ikoji drugi zaslađivač.

Preuzeto sa: diabetes.hr, uppt.hr,  mojdoktor.hr