Fluor i fluoridi

10. činjenica o fluoru:

1. Fluoridi ometaju sintezu kolagena što dovodi do njegovog razlaganja u kostima, tetivama, mišićima, koži, hrskavičavom tkivu, plućima, bubrezima i traheji.

2. Fluoridi stimuliraju stvaranje granula i potrošnju kisika u bijelim krvnim zrncima, ali sprječavaju taj proces kada je bijelo krvno zrnce izloženo djelovanju neke strane supstance u krvi.

3. Fluoridi smanjuju energetske rezerve i sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju strane materije procesom fagocitoze. Čak i i mikro-molekularne količine fluorida, ispod 1ppm (1-og dijela na milijun dijelova) mogu ozbiljno  suzbiti sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju patogene mikro-organizme.

4. Fluoridi zbunjuju imuni obrambeni sistem i potiću ga da napada tkiva svog vlastitog tijela i povećavaju brzinu rasta tumora kod ljudi koji su podložni raku.

5. Fluor sprječava stvaranje antitijela u krvi.

6. Fluoridi ometaju rad štitne (tiroidne) žljezde.

7. Fluoridi proširuju štetna djelovanja na razna tkiva u tijelu čovjeka.

8. Fluoridi pospješuju razvoj raka kostiju.

9. Fluoridi izazivaju preuranjeno starenje kod ljudi.

10. Ingestija fluora uz pomoć sredstava za ispiranje usta i sprječavanje karijesa kod djece je vrlo opasna za njihov biološki razvoj, životni vijek i opšte zdravstveno stanje.
Fluoridi se koriste za kontrolu i modifikaciju raspoloženja i ponašanja ljudi. Poznato je da su spojevi fluorida dodavani u pitkuu vodu zatvorenika kako bi ih se držalo poslušnim i kako bi ih se spriječilo da se suprostavljaju autoritetima, kako u nacističkim logorima za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, tako i u sovjetskim gulazima u Sibiru. Fluoridi su medicinski klasificirani kao protoplazmatički otrovi, i koriste se za trovanje štakora.

Fluor nema skoro nikakvog efekta u preventivi kvarenja zuba kod ljudi. Na Novom Zelandu, 1990. godine, Dr. John Colquhoun je natjeran da se prijevremeno umirovi nakon što je obavio jednu znanstvenu studiju na 60.000 djece školskog uzrasta i dokazao da ne postoji nikakva razlika u stopi kvarljivosti zubi kod djece koja žive na područjima gdje se obavlja fluoridizacija vode od onih koji žive na područjima gdje se to ne čini. On je čak otkrio i to da veliki broj djece u fluoridiziranim područjima pati od dentalne fluoroze. Dr. John Colquhoun je javno objavio rezultate ovog svog istraživanja. Ne postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju da su sredstva za ispiranje usta na bazi fluorida i tablete sigurni za korištenje kod ljudi.

Činjenica je, također, da aluminij u koji su zubne paste pakovane pojačava djelovanje fluorida na tijelo čovjeka, a istovremeno, aluminij oksid je u većini slučajeva ono što zubnim pastama daje bijelu boju.

FLUOR SE TALOŽI U VAŠIM KOSTIMA GODINAMA I NJEGOVA DJELOTVORNOST JE KUMULATIVNA, godina za godinom se taloži da bi zatim počeo utjecati u starosti na ubrzano slabljenje kostura, osobe postaju sklone prijelomima, naročito kuka u slučaju padova, znači ubrzava razvoj osteoporoze.

Prevelike količine fluora, koje nove mlade generacije unose u organizam, preko pasta za zube, s obzirom na porast svijesti o odrzavanju zuba, mogu dovesti do pojave raka kostiju koji se zove osteosarkom, i to prije svega kod muške omladine!

Ono što djeca trebaju za pravilan razvoj zuba je dobar zubar, pasta bez fluora odnosno flourida i redovno pranje zuba i unos dovoljnih količina kalcijuma koji je neophodan za pravilan razvoj zuba i kostiju. Pijuči normalnu vodu iz vodovoda ili bunara mi vec unosimo dovoljne minimalne kolicine organskog calcium-fluoro-fosfata, onaj iz paste je nepotreban a naročito je nepotreban.

ŠTO MOŽETE UČINITI :
Ne koristite paste sa fluorom/flouridima, potražite one koje ne sadrže fluor/flouride. Ukoliko koristite one koje sadrze fluor/flouride, koristite što manje količine paste tokom pranja zuba i dobro ispirajte usta. Ako putujete u inozemstvo, naročito u SAD, ne pijte vodovodnu vodu tamo, već koristite flaširanu izvorsku vodu, ali provjerite prvo da u njoj nema fluora. Neke od pasta za zube bez flourida: Urtekram, A.Vogel, Weleda, Parandotax classic, Forever life (aloe vera pasta),...