Biosphenol-A - otrov iz polikarbonata (BPA)

Biosphenol-A je kemikalija koja izaziva hormonalne poremečaje i smatra se štetnom i opasnom kako za čovjeka tako i okolinu. Nedavno otkriveno je da "curi" iz polikarbonatnih plastičnih boca za vodu pod određenim okolnostima kao i iz polikarbonatnih plastičnih ambačaža za hranu.

Industrija plastike trvrdi da je ova supstanca bezopasna, međutim sve veći broj znanstevinka, na osnovu laboratorijskih testova na životinjama, tvrdi da je ova supstanca kancerogena, izaziva neplodnost i može doprinjeti poremečajima ponašanja djece kao što je naprimjer hiperaktivnost.

Prema znanstvenicima ova supstanca, imitira prirodni estrogen, hormon koji je sastavni dio endokrinog sistema, ali pored ove činjenice zbog koje se smatra odgovornim za probleme plodnosti i karcinoma također utjeće na rad gušteraće (prema istraživanjima iz 2006.) i može imati utjecaj na pojavu ranog dijabetesa tip 2. Plastične boce i boce koje se koriste za bebe najčešće sadrže ovu supstancu, ali i plastične ambalaže za hranu, kao i zubarske plombe. Ono što je otkriveno je da ova supstanca iz boce za hranjenje bebe prelazi u mlijeko ili hranu koja se nalazi u boci, a također je pronađena u ustima osoba nakon plombiranja zuba.

Kako izbjeći ovu supstancu:

Ukoliko imate polikarbonatne boce (obično na dnu takve boce nalazi se broj 7 unutar trokuta, industrijski simbol za polikarbonatni materijal), perite takve boce samo sa blagim deterdžentom za suđe, dakle ne prati takve boce u mašinama za suđe, na ovaj način izbjegavate degradiranje plastike i curenje Biosphenola-A u sadržaj boce.

Pazite na pukotine i znakove oštećenja na boci i zamijenite bocu drugom ispravnom ako je vaša oštećena.

Koristite staklene boce za ishranu beba ili plastične polietilenske ili polipropilenske, boce koje na dnu imaju broj 5 unutar trokuta su dobar izbor.

- Izbjegavajte konzerviranu hranu.
- Kupujte pekmeze, marmelade, dzemove u staklenoj ambalazi.
- Izbjegavajte jeftina vina jer mogu sadrzavati velike koncentracije Biosphenola - A.


Oznake unutar trokuta:


1.      PETE: Polietilen Tereftalat (NIJE SIGURNO) – Najčešće se nalazi u: bocama za bezalkoholnim pićima, bocama sa uljem za kuhanje, plastičnim ambalažama za maslac.

2.      HDPE: Gust Polietilen (SIGURNO) – Najčešće se nalazi u: bocama za detrđent, bocama za mlijeko.

3.      PVC: Polivinil Klorid (NIJE SIGURNO) – Najčešće se nalazi u: plastičnim cijevima, vanjskim namještajima, bocama za vodu, bocama za tekući detrđent.

4.      LDPE:  Rjedak Polietilen (SIGURNO) – Najčešće se nalazi u: sintetičkim torbama, vrećicama, vrećicama za smeće, kutije za hranu.

5.      PP: Polipropilen (SIGURNO) – Najčešće se nalazi u: čepovima za boce, slamkama

6.      PS: Polierstern (NIJE SIGURNO) – Najčešće se nalazi u: plastičnim čašama, plastičnom priboru za jelo, pokovanjima za meso, posude za odnošenje hrane (hrana za van).

7.      OSTALO: Polikarbonati (NIJE SIGURNO - sadrži BPA) – Najčešće se nalazi u: nekim vrstama plastike za hranu i Tupprware.


Preuzeto sa: toksicnahrana.blogger.ba