Komercijalna kozmetika

Često se na radionicama raspravlja o sintetskoj kozmetici, o tome što se sve može naći na policama s kozmetikom te koja je razlika između sintetske kreme i pripravka koji si možete napraviti sami, u kućnoj radinosti.
Spadate li u kategoriju onih koji godinama koriste preparat za njegu određenog tipa ili stanja kože a ne vidite rezultate? Skloni ste alergijama kojima neznate uzrok?
Čitate li deklaracije na kozmetičkim proizvodima?Što se sve može pronaći u većini krema i proizvoda za njegu lica i tijela?

Mineralna ulja (npr. baby ulje) - začepljuju pore i uzrokuju pojavu akni, narušavaju pravilno izlučivanje sebuma i regulaciju vlage, koža postaje suha, dehidrirana, sklona aknama

Rafinirana ulja (npr. bademovo rafinirano ulje) - ulja kojima su pod visokim temperaturama izgubila sve korisne sastojke: vitamine, esencijalne masne kiseline - privremeno stvaraju na koži osjećaj glatkoće no dugoročno nemaju pozitivne učinke na kožu.

Parafin i vazelin su naftni derivati -  želite li to na svojoj koži?

Konzervansi metil, propil, etil paraben i butil - nalaze u većini krema za njegu lica i tijela. Jedno istraživanje je pokazalo da imaju blago estrogeno djelovanje, što znači da redovitom upotrebom proizvoda koji sadrže ove konzervanse, možemo narušiti prirodnu hormonsku ravnotežu u organizmu.

Formaldehid - je jedan od najopasnijih konzervansa, karcinogena tvar, postoji u gotovo svakom kozmetičkom proizvodu za njegu kože. Dugotrajnom upotrebom može izazvati neželjene reakcije na koži.

Kvaternium - 15 - kozmetički konzervans koji može oslobađati formaldehid, karcinogenu tvar.

PEG (polietilen glikol) - sredstvo za omekšavanje kože koje sadrži dioksen - tvar koja narušava hormonsku ravnotežu i može prouzročiti rak.

Benzoil peroksid - sadrže pripravci za njegu masne kože i akni. Isušuje kožu i uništava zaštitni sloj kože koji ju štiti od starenja. Rezultat redovite upotrebe je prerano ostarjela koža.


Zašto izbjegavati antibakterijske sapune za njegu lica i tijela?

Zato što antibakterijski sapuni unište sve bakterije na koži: i štetne i korisne! Tako se uništi kiseli omotač kože koji štiti kožu od infekcija, upala, akni, gljivica i sl. Redovitom upotrebom antibakterijskog sapuna koža postaje zategnuta i osjetljiva!

Grubi pilinzi - ne, hvala!

Kad sam upoznala čari i ljepote aromakozmetike, prvi sintetski proizvod koji sam zamjenila onim iz kućne radinosti, bio je piling!
Većina sintetskih pilinga sadrži oštre čestice poput usitnjene plastike isl. koje mogu oštetiti vanjski sloj kože (stratum corneum) koji ima zaštitnu funkciju kože. Redovitom upotrebom grubih pilinga koža postaje osjetljiva na sve vanjske utjecaje. Agresivni tretmani poput kod nas popularne mikrodermoabrazije skidaju zaštitni, vanjski sloj kože!!! Od toga se koža, nažalost rijetko oporavlja. Dobra vijest je da su dermatolozi u nekim europskim zemljama već zabranili taj tretman! Ono što Vi možete učiniti za sebe je primjeniti nježne umjesto grubih pilinga!
Za lice si možete koristiti pilinge poput do praha usitnjene riže a za tijelo palentu ili morsku sol u kombinaciji s baznim i eteričnim uljima odabranim prema tipu kože!

Parfemi?

Dragi moji, iako sam svakodnevno okružena prekrasnim, prirodnim mirisima eteričnih ulja, nerjetko ne mogu odoljeti privlačnim ambalažama i miomirisima poznatih parfema!
No, trudim se ne pretjerivati - svakodnevno koristim prirodne, "hand- made" parfeme koje sama spravljam, a kap svog omiljenog D&G The One, stavim samo povremeno!
Nažalost, većina sintetskih mirisa sadrže tvari na bazi petroleja koje mogu biti kancerogene i neurotoksične. Osim toga, sintetski mirisi spadaju među najjače alegene!
Kad nanesete svoj omiljeni parfem, obratite pozornost na reakcije tijela: ako vam počne curiti nos, ako Vas svrbe oči, onda je to za Vas štetno, zamijenite ga nekim drugim omiljenim ili jednostavno potpuno izbacite sintetske parfeme iz svoje kozmetičke torbice!
Dobra vijest je da si možete u kućnoj radinosti napraviti fine, potpuno neškodljive parfeme od biljnih i eteričnih ulja, koji će poticajno djelovati na dobro raspoloženje!

Dobrobiti prave prirodne kozmetike!

Prirodna kozmetika se čuva u hladnjaku! Rok trajanja joj je cca. 2 mjeseca Ne zagađuje tijelo niti okoliš! Potiče kožu da bude zdrava! Poboljšava raspoloženje!
Hladno prešana biljna ulja (npr. hladno prešano bademovo ulje) - sadrže prirodne vitamine i esencijalne masne kiseline bitne za zdravlje stanica kože. Koža ih lako prepoznaje i ugrađuje u svoju strukturu. Čuvaju hidrolipidni omotač kože i reguliraju proizvodnju sebuma i vlage.
Hrane, njeguju, potiču kožu na obnavljanje i stvaranje vlage umjesto da privremeno stvaraju lažni, glatki sloj na površini!

Eterična ulja njeguju kožu, djeluju protuupalno i antibakterijski na način da čuvaju dobre bakterije a uništavaju patogene. Pravilnim odabirom, eterična ulja će djelovati na masnu, aknastu kožu protuupalno, suhu, sklonu borama kožu - regenerirajuće, iritiranu kožu će umiriti i tako dalje...
Još nešto, većina eteričnih ulja pozitivno djeluju na centralni živčani sustav pa će aromakozmetika potaknuti dobro raspoloženje.

Hidrolati - čiste, osvježavaju i hidratiziraju kožu!
Emulgatori koji se koriste u aromakozmetici su potpuno prirodni najčešće dobiveni iz pšenice ili masti vune.

Ukoliko koristimo konzervanse, onda su to oni potpuno prirodni i neškodljivi za organizam, poput ekstrakta sjemenki grejpa, biopeina i sl.

Još nešto...
Čitajte deklaracije!
Zapitajte se koliko je konzervansa potrebno za kremu koja ima rok trajanja nekoliko godina!
Naučite sami spravljati svoju kozmetiku ili se potrudite nabaviti si prirodne pripravke!
U Laurusu možete naručiti prirodne pripravke kreirane na temelju individualnog pristupa!
Prisjetite se da 60% svega što nanesemo na kožu završi u našem krvotoku...
Odaberite za sebe najbolje...

Preuzeto sa: grombol.com